W Polsce marnujemy 9 mln ton żywności

0
2330
W Polsce rocznie marnujemy ok. 9 mln ton żywności, co stawia nas na 5. miejscu w Unii Europejskiej. Greenpeace Polska apeluje do polityków,aby przyjęli prawo, które skutecznie ograniczy wyrzucanie żywności i sprawi, że trafi ona do  najbardziej potrzebujących.

W tym tygodniu europarlamentarzyści zaapelowali do państw UE o ograniczenie marnowania żywności o 30 proc. do 2025 roku oraz o 50 proc. do 2030 roku. Europejczycy marnują 88 mln ton jedzenia rocznie, czyli 173 kg na osobę. Według wyliczeń Komisji Europejskiej, koszty z tym związane szacowane są na 143 mld euro.Organizacja zwróciła uwagę, że Wielkanoc to okres, w którym  mamy do czynienia z marnowaniem szczególnie dużych ilości żywności.Niestety  marnotrawstwo żywności to nie tylko problem społeczny, ale i ekologiczny.Greenpeace przekonuje, że wyrzucanie do kosza rocznie 9 mln ton jedzenia, oznacza zmarnowanie ponad 1,72 mld metrów sześciennych wody, które wykorzystano do jej produkcji.Ekolodzy przypomnieli, że do tej pory przepisy przeciwdziałające takiej sytuacji  wprowadzono we Włoszech, Francji, Czechach i Belgii.Greenpeace postuluje ponadto m.in. podwyższenie opłaty dla sprzedawców za wytwarzanie odpadów do 20 groszy za kilogram.Byłaby ona niższa o 10 gr dla tych, którzy przekazywaliby żywność do dalszej dystrybucji.

 

Kolejnym postulatem jest też to,by sklepy sieciowe nie zmuszały dostawców do odbioru niesprzedanej przez sklepy żywności, którą wcześniej dostarczyli.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj