W Polsce marnujemy 9 mln ton żywności

Date:

Share post:

W Polsce rocznie marnujemy ok. 9 mln ton żywności, co stawia nas na 5. miejscu w Unii Europejskiej. Greenpeace Polska apeluje do polityków,aby przyjęli prawo, które skutecznie ograniczy wyrzucanie żywności i sprawi, że trafi ona do  najbardziej potrzebujących.

W tym tygodniu europarlamentarzyści zaapelowali do państw UE o ograniczenie marnowania żywności o 30 proc. do 2025 roku oraz o 50 proc. do 2030 roku. Europejczycy marnują 88 mln ton jedzenia rocznie, czyli 173 kg na osobę. Według wyliczeń Komisji Europejskiej, koszty z tym związane szacowane są na 143 mld euro.Organizacja zwróciła uwagę, że Wielkanoc to okres, w którym  mamy do czynienia z marnowaniem szczególnie dużych ilości żywności.Niestety  marnotrawstwo żywności to nie tylko problem społeczny, ale i ekologiczny.Greenpeace przekonuje, że wyrzucanie do kosza rocznie 9 mln ton jedzenia, oznacza zmarnowanie ponad 1,72 mld metrów sześciennych wody, które wykorzystano do jej produkcji.Ekolodzy przypomnieli, że do tej pory przepisy przeciwdziałające takiej sytuacji  wprowadzono we Włoszech, Francji, Czechach i Belgii.Greenpeace postuluje ponadto m.in. podwyższenie opłaty dla sprzedawców za wytwarzanie odpadów do 20 groszy za kilogram.Byłaby ona niższa o 10 gr dla tych, którzy przekazywaliby żywność do dalszej dystrybucji.

 

Kolejnym postulatem jest też to,by sklepy sieciowe nie zmuszały dostawców do odbioru niesprzedanej przez sklepy żywności, którą wcześniej dostarczyli.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Moja praca to moja pasja

spot_img

Related articles

Moja praca to moja pasja

Rozmowa z Małgorzatą Kuc – doświadczoną i uznaną kosmetyczką, właścicielką gabinetu Gosh’a w Zabrzu, nominowaną do tytułu Lider z powołania Urodziłaś...

nie-DIE-ta i firma „Kuchnia nr 13”

Rozmowa z Lechem Urbanowskim, społecznikiem, samorządowcem, przedsiębiorcą, właścicielem „Kuchni nr 13, nie-DIE-ty” w Warszawie. Wszystko robi z ogromną pasją. Właśnie został wyróżniony...

Kapituła Programu Lider z powołania 2024 w Warszawie

20-go sierpnia na Uczelni Korczaka w Warszawie odbyły się obrady IX Kapituły Programu Lider z powołania. W wydarzeniu...

Śląski przepis na sukces smaku i biznesu

Rozmowa z Mateuszem Jakubcem, zarządzającym spółką rodzinną Piekarnia – Cukiernia Jakubiec w Rudzie Śląskiej, nominowanym do tytułu Lider z...