„Smaki śląsko-węgierskie na mapie Polski i Świata” – konferencja Grupy Charyzma i Powołanie w Restauracji 'Balaton’ w Zabrzu.

0
968

26 i 27 października w Restauracji 'Balaton’ odbyło się spotkanie Członków Grupy 'Charyzma i Powołanie’ w ramach konferencji pod hasłem „Smaki śląsko-węgierskie na mapie Polski i Świata”. Wydarzenie to obfitowało w wiele ciekawych atrakcji, a zaproszeni goście mogli delektować się specjałami kuchni śląskiej i węgierskiej, które stanowiły jeden z przewodnich tematów spotkania. Noclegi zapewnił Hotel Ibis, mieszczący się także w Zabrzu. Konferencję moderowała pani Beata Sekuła- założycielka grupy Charyzma i Powołanie, prezes Stowarzyszenia Kobieta Charyzmatyczna i redaktor naczelna WHY Story.

Wydarzenie rozpoczęło się o godzinie 12. Pierwszą z niespodzianek była wizyta w Victoria Day Spa na gliwickim Rynku u pani Wiktorii Puchały, gdzie wykonano klientkom zabiegi parafinowe na dłonie.

Między godziną 13:30 a 14:00 w czasie degustacji win i specjałów węgierskich do Restauracji 'Balaton” przybyło wielu znamienitych gości. Każda z zaproszonych osób mogła zaprezentować swój dorobek artystyczny. Elżbieta Murawska otwarła swój wernisaż, Krzysztof Kubiak zajął się promocją wydanej książki, a dzięki uprzejmości i zdolności pani Katarzyny Wolny Mistrzyni Świata w stylizacji paznokci, na dłoniach uczestniczek spotkania mogła pozostać świetna pamiątka pierwszego dnia konferencji w postaci fantastycznego manicure.

O godzinie 14 odbyło się oficjalne przywitanie uczestników. Dokonali tego: Paulina Pawlik– właścicielka restauracji 'Balaton’, Małgorzata Mańka-Szulik – pani prezydent Zabrza oraz Tamás Viczíán– attache ds. handlowych z Konsulatu Węgierskiego w Krakowie. Następnie uhonorowano Eugeniusza Witka – uznanego piosenkarza, aktora, prezentera telewizyjnego tytułem Lidera z powołania w najbardziej prestiżowej kategorii: Lidera XXI w.

Kwadrans później podano prawdziwie węgierski obiad. Goście mieli do wyboru langosza lub placki ziemniaczane z gulaszem węgierskim (drugie z dań było również dostępne z sosem grzybowym i surówką z białej kapusty jako danie wegetariańskie), a także bogracz wołowy z ziemniakami i zacierką podawany z pieczywem.

Pierwszy dzień upłynął pod hasłem I panelu dyskusyjnego: W zdrowym ciele piękny duch: odżywianie, sztuka gotowania, promocja zdrowia. W panelu udział wzięli:

Paulina Pawlik – właścicielka Restauracji Balaton, Tamás Viczíán – attache ds. handlowych z Konsulatu Węgierskiego w Krakowie,
Jan Szulik -terapeuta , pełnomocnik prezydenta Zabrza ds. profilaktyki i rozwiązywania problemów uzależnień, Joanna
Gromada
– Klinika hiperbaryczna Baromedical, Robert Teodorczak – członek Zarządu i współtwórca Stowarzyszenia Klub Jeździecki Maciejówka MOSIR Zabrze, Anna Tekielak – właścicielka firmy TEZAMED, ekspert ds. odżywiania, a także Natalia Ćwik – trenerka i założycielka Energy Cheerleaders – v-ce mistrzyń Europy, Edyta Walęciak-Skórka, trenerka, coach, mentorka, autorka książek motywujących.

Między panelami wystąpili artyści: Beata Mańkowska oraz Eugeniusz Witek, którzy swoim wyjątkowym śpiewem porwali publiczność do tańca.

Następnie podano desery – śląskie kołocze – sernik, jabłecznik bądź makowiec. Po czym rozpoczął się II panel dyskusyjny pod hasłem Biznes, kultura i sztuka, w którym udział wzięli:

Elżbieta Murawska, uznana malarka, ilustratorka Baśni Braci Grimm, Wiktoria Puchała – właścicielka Victoria Day SPA w Gliwicach, Krzysztof Kubiak, autor powieści „Dzieci gorszego miasta”, Katarzyna Flak – wicedyrektor Miejskiego Ośrodka w Zabrzu, Sebastian Dziębowski – manager najstarszego kina studyjnego na Śląsku – Kina Roma, filmowiec, aktor, muzyk, mec. Nadija Hinderer,
właścicielka kancelarii prawnej 'Temida’, mecenas kultury i sztuki, Magdalena Sikora-Szczotka – inwestycje, ubezpieczenia, Marzanna Peukert – właścicielka biura rachunkowego 'Profit”, a także Mariusz Sosnowski – założyciel Pro-Home, Adam Patalong – dyrektor Drukarni 'Tolek’.

Podczas wydarzenia wręczono także nagrody Laureatom Programów: Lider z powołaniaBeacie Mańkowskiej, Kobieta CharyzmatycznaJoannie Gromadzie, dr Darii Wójtowicz oraz Piękni 50-letniMarzannie Peukert.

Po kolejnym występie wokalnym Beaty Mańkowskiej i Eugeniusza Witka części przyszedł czas na śląską kolację. W tym przypadku goście mieli do wyboru jedno z dwóch dań, a były to rolada wołowa z kluskami i modrą kapustą lub naleśniki ze szpinakiem i serem feta jako propozycja wegetariańska. Do tego podawany był kieliszek białego lub czerwonego wina ( do wyboru polskie lub węgierskie).

Podczas konferencji wręczono także prezenty: Paulinie Pawlik książkę kucharską od pani ambasador Węgier w Polsce –  dr Orsolya Zsuzsanna Kovács, Natalii Ćwik – zaproszenia do kliniki hiperbarycznej – Baromedical, Beacie Sekule – kwiaty w podziękowaniu za zorganizowanie wsparcia finansowego dla Energy Cheerleaders

O godz. 19.00 nastąpił koncert rockowy Andrzeja Domżoła (wokal, gitara, kompozycja, teksty) z zespołem: Hubert Domżoł – perkusja, Rusłan Michnowicz – saksofon, klawisze, Jacek Burek – gitara basowa. Zespół wykonał swój autorski materiał, w tym m.in. utwory takie jak: Jestem w niebie czy Wióry lecą.

Po koncercie można było spróbować rozmaitych śląskich przekąsek. Były to np. szałot śląski, Krupniok czy żymloki

Kolejną atrakcją będącą podczas pierwszego dnia konferencji był pokaz i lekcja tanga połączone z wieczorem przy muzyce prowadzone przez Majową Szkołę Tańca, który rozpoczął się o godz. 21.00

Drugi dzień konferencji był nie mniej interesujący. Rozpoczął się on o godz. 9:30 atrakcją o nazwie Business speed dating (ang. szybkie randki biznesowe). Trwały one do godziny 11.

Później nastąpiła wizyta w Urzędzie Miasta Rudy Śląskiej u Pana Prezydenta Michała Pierończyka o godz. 12:30 . Z gośćmi rozmawiała także pani wiceprezydent Anna Krzysteczko.

Ostatnim punktem programu było spotkanie w Gold Aestethic u pani dr Moniki Mazur.

Dla uczestników i organizatorów było to niewątpliwie wyjątkowe wydarzenie, które na długo pozostanie w ich pamięci. Dziękujemy wszystkim uczestnikom konferencji, współorganizatorom oraz patronom medialnym, w tym TVZ Zabrze:

https://fb.watch/o8exWJZ1PU/

red. Marta Woszczyńska

foto: Sebastian Dziębowski

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj