Śląski przepis na sukces smaku i biznesu

Date:

Share post:

Rozmowa z Mateuszem Jakubcem, zarządzającym spółką rodzinną Piekarnia – Cukiernia Jakubiec w Rudzie Śląskiej, nominowanym do tytułu Lider z powołania. Uważa, że ma szczęście do ludzi, dlatego jest dumny ze swojego zespołu liczącego 250 pracowników. Zgodnie z jego pomysłem, już w prawie 30 punktach sprzedaży można kupić śniadanie, obiad, kolację i deser. Nieustannie reagują na potrzeby klientów i dostosowują się do trendów zachodnich.

W jaki sposób zdobywałeś kompetencje lidera?

Jako uczeń często byłem przewodniczącym: klasy, szkoły podstawowej, liceum, Młodzieżowej Rady Miasta w Rudzie Śląskiej. Po ukończeniu liceum ogólnokształcącego otworzyłem swoją pierwszą firmę, zacząłem od handlu wędlinami, mięsem i garmażerią. Równocześnie studiowałem psychologię na SWPS w Katowicach, specjalność biznesowa.

Jak długo istnieje Piekarnia – Cukiernia Jakubiec?

Pierwszą piekarnię założył mój ojciec w 1991 r. Od tego czasu rozbudowaliśmy się oraz poszerzyliśmy produkcję o wyroby cukiernicze i garmażeryjne. Dzisiaj sprzedajemy zestawy naszej produkcji. Mamy dwa zakłady garmażeryjne i 28 punktów sprzedaży w Rudzie Śląskiej i ościennych miastach, do końca wakacji powstaną jeszcze dwa. Rodzice są założycielami firmy, która jest doskonałym przykładem sukcesji, albowiem wspólnie z nimi i z siostrą tworzymy spółkę rodzinną. Zatrudniamy około 250 pracowników, mamy swoją księgowość, dział kadr i organizacyjny, administrację.

Co jest przepisem na taki sukces?

Słyniemy z chleba starośląskiego, jego recepturę opracowywaliśmy przez lata, by uzyskać smak taki jaki był kiedyś. Nasze pączki z marmoladą są jednymi z lepszych, jakie jadłem. Sukces wynika z tego, że kiedy wprowadzamy na rynek nowe produkty garmażeryjne to przygotowujemy je według zasady: zróbmy to tak, jak dla swojego dziecka. Testujemy wszystko podczas produkcji, nie sprzedajemy niczego, co by nam nie smakowało. Mamy własną sieć sklepów i wszystkie produkty sprzedajemy w niej, nie prowadzimy sprzedaży hurtowej.

Z czego jesteś najbardziej dumny?

Ojciec często mi mówił: zawsze musisz wierzyć w szczęście. Myślę, że to się sprawdza, trzeba sobie kibicować i wierzyć, że ma się szczęście. Największym moim sukcesem zawodowym jest szczęście do ludzi, dzięki temu udaje mi się budować dobry zespół, który współpracuje i prowadzi firmę do przodu. Dobieram ludzi intuicyjnie, staram się wydobywać ze swoich pracowników zalety i tworzyć z nich kadrę kierowniczą.

Jakie masz plany rozwoju?

Najlepszą oceną naszej firmy jest liczba zdobytych klientów, chcemy utrzymać wysoką jakość produktów i dalej się rozwijać. Planujemy otworzyć dwa bistra, w których oprócz zakupu pieczywa można będzie zjeść śniadanie czy lunch.

W jaki sposób ładujesz baterie?

Gram na fortepianie i na gitarze. Chodziłem do szkoły muzycznej i pasja do muzyki pozostała mi do dzisiaj. Lubimy z przyjaciółmi pośpiewać sobie przy ognisku. 

Dorota Kolano
Beata Sekuła

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Moja praca to moja pasja

spot_img

Related articles

Moja praca to moja pasja

Rozmowa z Małgorzatą Kuc – doświadczoną i uznaną kosmetyczką, właścicielką gabinetu Gosh’a w Zabrzu, nominowaną do tytułu Lider z powołania Urodziłaś...

nie-DIE-ta i firma „Kuchnia nr 13”

Rozmowa z Lechem Urbanowskim, społecznikiem, samorządowcem, przedsiębiorcą, właścicielem „Kuchni nr 13, nie-DIE-ty” w Warszawie. Wszystko robi z ogromną pasją. Właśnie został wyróżniony...

Kapituła Programu Lider z powołania 2024 w Warszawie

20-go sierpnia na Uczelni Korczaka w Warszawie odbyły się obrady IX Kapituły Programu Lider z powołania. W wydarzeniu...

Lider czystości, siła bezpieczeństwa. ...

Rozmowa z Marcinem Sabatem – prezesem oraz Aleksandrą Komisaruk – dyrektor administracji spółki AGAT GROUP z Wrocławia na temat dynamicznego rozwoju...