Grafen w naszej kuchni

Date:

Share post:

grafen
Australijscy  naukowcy opracowali  metodę, która pozwala w prosty i tani sposób wytworzyć grafen z kuchennego oleju sojowego!
 

Grafen to postać węgla o niezwykłych właściwościach. W roku 2010 za jego odkrycie Andrei Geim i Konstantin Novoselov otrzymali Nagrodę Nobla z fizyki.Płaska warstwa połączonych w sześcioczłonowe pierścienie atomów przewodzi prąd elektryczny równie dobrze jak miedź, a ciepło – znacznie lepiej. Ma też wytrzymałość ponad 100 razy większą od stali, a ponadto jest przezroczysty.Wystarczy dodać 1 procent grafenu do tworzyw sztucznych, aby zaczęły przewodzić prąd elektryczny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

spot_img

Related articles

Żyjmy dłużej, czyli komórki kochają tlen

Rozmawiamy z Rafałem Gromadą i Michałem Jaroszem, biznesmenami, którzy swoje dotychczasowe rynkowe aktywności – od poligrafii, przez projektowanie użytkowe i szkolenia...

Mr Geno Mr Jack Miami Dream

Duet Mr Geno & Mr Jack to twórcy unikalnego i nowatorskiego projektu artystycznego w biznesie modowym, muzycznym i wydawniczym. Mr Geno – Eugeniusz Witek...

Międzynarodowa Konferencja walentynkowo-biznesowa Grupy Charyzma i Powołanie 2024

W dniach 8 i 9 lutego w największym salonie Lexusa w Europie mającym swoją siedzibę w Krakowie odbyła...

IX Walne spotkanie Stowarzyszenia Kobiet Charyzmatycznych

9 i 10 lipca odbyło się walne spotkanie Stowarzyszenia Kobieta Charyzmatyczna w Katowicach, w Fundacji Pomocy Dzieciom „Ulica"...