Truskawkowy zawrót głowy

652

Truskawka to dla wielu z nas jeden ze zwiastunów nadchodzącego lata. Co ciekawe, owoc ten nie jest efektem działań natury, a człowieka. Truskawka to bowiem wynik skrzyżowania dwóch odmian poziomki (chilijskiej i wirginijskiej). Obniża poziom złego cholesterolu oraz nadciśnienie tętnicze, poprawia kondycję włosów i skóry, pomaga w chorobach nerek, wątroby i stawów, oczyszcza organizm z toksyn i reguluje poziom wody w organizmie, a przy tym jest niezwykle smaczna. Truskawka to nieocenione źródło witalności i dobrego samopoczucia, składnik wielu dań i deserów.

 

Pierwsza truskawka przyjęła nazwę… poziomki ananasowej. Jako inicjatora krzyżówki wskazuje się francuskiego monarchę Ludwika XIV. Nowa „odmiana” szybko zyskała uznanie i z Europy powędrowała do Ameryki, gdzie popularna jest do dziś. Obecnie na świecie występuje aż ponad 2 tys. odmian tego owocu.

– W branży spożywczej truskawka to jeden z najbardziej popularnych owoców. Wykorzystywany jest głównie do produkcji lodów, koktajli i ciast. Coraz częściej jednak zdarza się wykorzystywać truskawkę w daniach wytrawnych. Jeżeli więc dość mamy jedzenia truskawek z bitą śmietaną i lodami, warto spróbować połączyć ją z produktami słonymi. Owoc znakomicie smakuje z fetą, octem balsamicznym, czerwoną cebulą i mięta. Tak przygotowana sałatka poprawi nie tylko nasz wygląd, ale i samopoczucie – mówi Kamil Zdziebłowski, cukiernik.

 

Mało kto wie, że truskawka to źródło wielu witamin i wartości odżywczych. Pektyny i błonnik w niej zawarte odpowiadają m.in. za poprawną pracę jelit, a bromelina wspomaga spalanie tłuszczów i węglowodanów. Wysoka zawartość wody w truskawkach, pozwala z kolei pozbyć się z organizmu toksycznych substancji. Sok z truskawek, podobnie jak chrzan, czosnek i cebula wykazuje właściwości bakteriobójcze, dlatego też zaleca się jego spożywanie w stanach obniżonej odporności. Truskawka to nie tylko znakomita bariera ochronna dla przeziębienia, ale także dla nowotworu. Zawarty w truskawce kwas elagowy to antyoksydant hamujący uaktywnianie się związków rakotwórczych w organizmie.

 

Częste spożywanie truskawek pozwala także na obniżenie „złego” cholesterolu i utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu „dobrego”. Tym samym, truskawkę zaliczyć można do grona owoców wpływających na poprawne funkcjonowanie układu sercowego.

 

Spożywanie truskawki stanowi też dobry sposób regulacji pracy nerek(wykazuje właściwości moczopędne). Podobnie jak malina jest zalecana osobom zmagającym się z zakwaszeniem organizmu, które grozi osobom spożywającym nadmierne ilości kawy, słodyczy, serów oraz niezażywającym ruchu i żyjącym w stresie.

 

Truskawka to owoc nisko kaloryczny. Garść truskawek, czyli ok 70 g., to zaledwie 22 kcal. Tym samym truskawki mogą być bez obaw spożywane przez osoby walczące z nadwagą, ale te także i chorujące na cukrzycę. Owoce te aktywizują bowiem białka odpowiedzialne za hamowanie wzrostu poziomu cukru we krwi.Co ciekawe, truskawka zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Zaledwie 100 g. truskawek (ok. 2/3 szklanki) zaspokaja aż 113% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Wysoka zawartość kwasu askorbinowego wzmacnia układ odpornościowy i poprawia wygląd skóry. Wśród witamin występujących w truskawkach odszukamy również witaminy B1, B2, B3, B6, A, D i E.

 

Lista składników mineralnych zawartych w truskawkach jest długa. Znajdziemy tu m.in. magnez (odpowiedzialny za prawidłowe działanie układu nerwowego), wapno, fosfor i krzem (wzmacniają kości), potas (poprawia pracę mięśni), żelazo (przeciwstawia się anemii) oraz cynk (zapewnia dobry apatyt i koncentrację).

 

Truskawki powinno spożywać się nie tylko dla zachowania dobrego zdrowia, ale także urody. Wspomniany krzem poza tym, że chroni organizm przez chorobami stawów i kości, wpływa także na kondycję skóry, włosów i paznokci. Podobne działania wykazuje żelazo. Zawarty w owocach kwas salicylowy rozjaśnia skórę, pozwala na szybsze złuszczanie się naskórka i pomaga w walce z trądzikiem.

 

Truskawki wykorzystywane są zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Olej z pestek truskawek – aromatyczny ciemnozielony płyn – wykorzystywany jest głównie do produkcji kosmetyków przeznaczonych dla cery suchej i trądzikowej. Dodawany jest też do produktów odpowiednich dla cery dojrzałej – posiada właściwości przeciwzmarszczkowe i ujędrniające. Truskawka uznawana jest za naturalny bloker promieni UVA i UVB, dlatego też często wykorzystywana jest do produkcji preparatów do opalania.

 

Prozdrowotne działanie truskawek może być wykorzystywane nie tylko przez fabryki, ale także przez nas samych. Poza oczywistym spożywaniem owoców, każdy z nas może przygotować domową maseczkę lub napar z liści. Pierwsza z nich może być rozświetlająca (połączenie z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny), przeciwzmarszczkowa (dodatek oleju sojowego), antytrądzikowa (dodatek ubitego białka jaj) lub relaksująca (dodatek soku z cytryny).

 

Domowe maseczki mogą nie tylko wpływać na kondycję skóry, ale i włosów. W zależności od potrzeb można przygotować odżywkę wzmacniającą (truskawki + puree z awokado), nadającą blasku (truskawki + miód + jogurt naturalny + olej migdałowy), likwidującą przetłuszczanie (same truskawki bez dodatków) lub łupież (truskawki + sok z cytryny). Napar z młodych liści pomoże z kolei przy infekcjach układu moczowego, biegunkach i stanach chorobowych jamy ustnej.

Nie zawsze jednak mamy czas i ochotę na przygotowywanie domowych maseczek i naparów. Warto wtedy postarać się o włączenie truskawek do codziennej diety. Należy przy tym pamiętać, że najlepsze właściwości wykazują owoce surowe, pozbawione obróbki termicznej, zarówno tej cieplnej, jak i zimnej.

 

Justyna Zdziebłowska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here